De Huid

  • De huid is ons grootste orgaan. De huid heeft bij een volwassene een oppervlakte van ca. twee vierkante meter en weegt ongeveer 15 kilogram.
  • De huid heeft de belangrijke functie om ons te beschermen tegen invloeden van buitenaf zoals vuil, UV stralen, kou, wind, airco, bacteriën, virussen, schimmels etc. Bovendien voorkomt de huid uitdroging en regelt ze de temperatuur van het lichaam.
  • De huid bestaat uit verschillende lagen. De bovenste laag bestaat uit talg, daaronder bevindt zich een hoornlaag, bestaande uit dode cellen, welke een barrière vormt voor chemische stoffen, water en bacteriën om door te dringen in ons lichaam. Het voorkomt dat vocht uit de huid verdampt en dat de huid uitdroogt.
  • Soms is dit vettige hoornlaagje opgelost. Dan is de huid ontvet en kan het vocht in het lichaam niet voldoende vasthouden. De huid voelt dan droog aan, gaat barsten en kan erg jeuken. Gevolg is een geïrriteerde en onrustige huid, waar schadelijke stoffen eerder kunnen binnendringen.
  • Onze huid kan zich na kortdurende beschadigingen goed en snel herstellen. Echter als prikkels en beschadigingen elkaar snel opvolgen, heeft de huid het zwaar te verduren, kan onvoldoende herstellen en heeft dan wat extra hulp nodig.

Kortom, heel belangrijk dus om de huid goed te verzorgen!

 

Tips voor een goede verzorging van de (droge) huid:

  1. Eet gezond en gevarieerd
  2. Drink voldoende water
  3. Bescherm jezelf goed tegen direct zonlicht / UV stralen
  4. Douche niet te heet en niet te lang
  5. Gebruik milde, zachte bad en douche producten